Снимка: Пресцентър на прокуратуратаВъв  връзка с разследването по досъдебното производство,

...
Снимка: Пресцентър на прокуратуратаВъв  връзка с разследването по досъдебното производство,
Коментари Харесай

От 3385 открити културни ценности Васил Божков е регистрирал 212, съобщиха от прокуратурата

Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Във  връзка с следствието по досъдебното произвеждане, по което  Васил  Божков е притеглен към наказателна отговорност за осъществени  престъпления срещу финансовата и данъчната системи, дейностите по претършуване и изземване в постройката на " НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД на ул. “Московска “ № 43 в гр. София са почнали на 30.01.2020 година с позволение на Специализирания углавен съд. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

На посочения адрес се обитава музей " Васил Божков “ към фондация " Тракия ". По документ за благосъстоятелност постройката се състои от партер, три етажа и подпокривно пространство, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.
Претърсването започва с повсеместен оглед, снимане и фиксиране по открития в Наказателно-процесуален кодекс ред на всички пространства в постройката, като всяко едно  от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни полезности, бяха фотографирани в наличието на  поемни лица, на шефа на " НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД,  упълномощени адвокати от фондация " Тракия “, специалисти от НИМ (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена изложба, представители на Министерството на културата и на чиновници на  фондация " Тракия “ – началник лаборатория за консервация и  изследвания и организатор музей.
Ритмично не престават да се правят и към сегашния миг дейности по претършуване и изземване на посочения адрес. Достъпът на  разследващите органи до постройката и пространствата в нея се обезпечава от  служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.
До момента са открити и конфискувани по планувания законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни полезности, а обвиненият Божков е записал по реда на Закона за културното завещание сбирка едвам 212 артефакта. Беше открито, че множеството от предметите се съхраняват в нарушаване  на всевъзможни правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно положение. По огромна част от движимите движимости се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се откри изписан ръкописен текст с обозначение на разнообразни географски области и обитаеми места в страната, от които излиза наяве, че евентуално са били добити от иманяри в нарушаване на закона.
Действията по следствието, свързани с изземването на описаните движимости, се правят при прецизно съблюдаване на процесуалните правила, както и на одобрените интернационалните практики за пакетиране, превозване и предпазване на артефакти, с оглед оптимално опазване на достоверността им. Всяка движимост в детайли се разказва, фотографира и опакова от специалистите и реставраторите от НИМ, а по-късно се транспортира и оставя на предпазване в пространства на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на конфискуваните движимости е предоставено на НИМ и НХГ.
Изрично следва да се означи, че всеки един протокол, отразяващ последователността на дейностите по определяне и изземване на посочените в него движимости, се предявява и подписва от всички участвали при съставянето му лица, в това число и от представляващите фондация " Тракия “ на обвинения Божков, на които се дава образец.
Съпоставяйки броя на претърсените пространства до сегашния миг с броя на тези, в които следва да бъдат осъществени претърсвания и изземвания, значително на възможност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа полезност ще надвиши 10 000. Изложените условия са и повода претърсванията в  сградата на ул. " Московка “ № 43 да не престават и към сегашния миг.
След изземване на всички движимости, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза във връзка с тях, която ще бъде предоставена на екип от интернационалните специалисти, за реализиране на допустимо най-безпристрастно експертно умозаключение.
 

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР